Koloskopi

En koloskopi är en medicinsk undersökning där läkaren använder en tunn, böjlig slang med en kamera i änden för att inspektera insidan av tjocktarmen och ändtarmen. Det görs för att screena för sjukdomar som kolorektal cancer, diagnostisera mag- och tarmsjukdomar samt för att behandla vissa tillstånd som polyper.

Varför gör man en koloskopi?

Det finns många skäl till varför man behöver göra en koloskopi. Går du runt med symtom som diarréer, förstoppning, blod eller slem i avföring, lågt blodvärde eller ofrivillig viktnedgång är det viktigt att du söker vård. Läkaren vill finna anledningen till ovanstående eller utesluta någon form av tarmsjukdom.

 

För personer med riskfaktorer för kolorektal cancer, såsom ålder över 50 år, en familjehistora av kolorektal cancer eller polyper kan sigmoidoskopi användas som en del av screeningprocessen för att upptäcka förändringar i tjocktarmen tidigt och därmed möjliggöra tidig behandling. 

Om undersökningen

Hela proceduren kommer presenteras för dig på plats av undersökande specialistläkare.

För att undersökningen skall kunna genomföras med bästa resultat är det viktigt att tarmen är ren. Detta uppnås genom specifika instruktioner vad gäller kost och laxering, information om detta får du när tiden bokas in. Instruktioner inför din undersökning finner du nedan under stycket Inför din undersökning. 

Vid undersökningen kommer du få lägga dig på vänster sida på en brits. En bedövningsgel appliceras vid ändtarmsöppningen för att läkaren enkelt ska kunna föra in endoskopet. Du kommer även få lugnande medel för tarmen och om du känner obehag kan du även få lugnande och smärtstillande medel. När tarmen är tom tenderar den att krympa. Läkaren behöver därför spänna ut den med luft eller vatten. Detta försvinner av sig själv.

Undersökningen tar ca 45 minuter.

Informera oss följande:

  • Haft en hjärtinfarkt inom sex månader

  • Om du är gravid

  • Om du har någon form av blodsmitta

  • Om du har någon form av blodsmitta

  • Om du har genomgått större operationer eller drabbats av allvarlig sjukdom de sista tre månaderna

  • Om du äter järntabletter måste du avstå dessa sju dagar innan undersökningen.

  • Om du står på blodförtunnande mediciner såsom Waran, Marevan, Plavix, Pradaxa, Klopidrogrel, Brilique mfl. Dessa läkemedel får du EJ ta innan undersökning.

Inför din undersökning

Nedan finner du instruktioner  inför din undersökning. Var uppmärksam på att klicka på rätt knapp beroende på vilken tid du har inbokat då förberedelserna skiljer sig åt.

 

Klicka på den blå knappen om du har en förmiddagstid dvs mellan kl. 8-12.

Klicka på den gröna knappen om du har en eftermiddagstid dvs mellan kl. 12-17.

 

Vanliga frågor

Om du skulle behöva lugnande eller starkare smärtlindring vid undersökningen får du inte köra bil resten av dagen.

Ja, du kan äta och dricka som vanligt efter undersökningen. Ett tips är att ha med något att äta i väskan så slipper magen kurra allt för länge.

Med klara drycker avses: Vatten, saft, läsk, sportdryck/energidryck, buljong, alkoholfri öl, honungsvatten, juice utan fruktkött, vätskeersättning samt kaffe och te.

Klicka här för att komma till Meny- & drykesförslag

Slät kost kan vara soppor, yoghurt, fil, kräm. Det får inte finnas bitar i soppan av ex fisk, grönsaker, bär eller kött. Du kan däremot äta soppa som du mixar så den blir alldeles slät.

Du kan ta dem flesta medicinerna som vanligt.  Däremot får du inte ta blodförtunnande läkemedel. Kontakta oss om du tar detta eller har frågor om dina övriga mediciner!

Privatpatient: Kontakta oss direkt på 0765618280 eller maila oss på info@vchalland.se

Försäkringsbolag: Om du har en privat sjukvårdsförsäkring eller via din arbetsgivare bokar du en tid genom dem. De har full tillgång till vår kalenderbokning.

Vårdcentrum Halland 
Kardanvägen 7 
432 32 Varberg

Kontakta oss

073-506 65 12
info@vchalland.se
Vardagar kl. 08- 15

Vårdcentrum Halland 
Kardanvägen 7 
432 32 Varberg

Kontakta oss

073-506 65 12
info@vchalland.se
Vardagar kl. 08- 15