Hudförändringar är förändringar som uppstår på huden och kan vara synliga eller kännas med händerna. Dessa förändringar kan vara helt normala och ofarliga som till exempel åldersfläckar, eller så kan de vara tecken på underliggande medicinska tillstånd såsom hudcancer eller infektioner.
Godartade hudförändringar kan uppstå av olika anledningar och är vanligtvis ofarliga. Några vanliga orsaker till godartade hudförändringar inkluderar åldrande, solens exponering, genetik, hormonella förändringar, skador eller irritation, virusinfektioner. Även om de flesta godartade hudförändringar inte utgör någon allvarlig hälsorisk, är det viktigt att konsultera en läkare om du är osäker eller om hudförändringen ändrar form, färg, storlek eller orsakar obehag. En läkare kan ge en korrekt diagnos och rekommendera eventuell behandling om det behövs.
Godartade hudförändringar kan ha olika utseenden beroende på vilken typ av förändring det handlar om. Här är några exempel på vanliga godartade hudförändringar :
Elakartade hudförändringar, även kända som maligna hudförändringar är förändringar i huden som är cancerösa och har potential att växa och sprida sig till andra delar av kroppen. Dessa förändringar utgör en allvarligare hälsorisk än godartade hudförändringar och kan vara livshotande om de inte behandlas i tid.
Symtom på de vanligaste typerna av hudförändringar är:
Förändringar i hudens utseende: Det kan vara en ny tillväxt på huden eller en förändring i en befintlig födelsemärke, knöl, fläck eller sår. Förändringar i färg, form, storlek eller konsistens kan vara oroande.
Oregelbundna kanter: Födelsemärken eller hudtillväxter med ojämna, oregelbundna eller suddiga kanter kan vara tecken på malignitet.
Förändringar i färg: Födelsemärken eller hudtillväxter som är ojämnt pigmenterade eller som har flera färger, särskilt om de är svarta, blåa eller röda, kan vara misstänkta.
Sår som inte läker: Sår eller sår på huden som inte läker inom en rimlig tidsram eller som fortsätter att blöda, skorpa över eller blir smärtsamma, kan vara tecken på hudcancer.
Klåda, smärta eller blödning: Födelsemärken eller hudförändringar som blir klåda, ömma, ökar i storlek eller börjar blöda utan någon uppenbar orsak kan vara oroande.
Snabb tillväxt: Snabb tillväxt av en födelsemärke eller hudtillväxt kan indikera en elakartad tillväxt.
För att söka vård hos oss behöver du ingen remiss och du kan även söka vård hos oss via din försäkring. Läs mer om hur du blir patient här!
Innan besöket kommer våra sjuksköterskor ringa dig för att ta kontrollfrågor gällande dina besvär. Redan vid första besöket får du som patient hos oss träffa en specialistläkare som kommer kontrollera dina besvär.
Hudförändringar som avlägsnas görs under lokalbedövning och tar ungefär 10-60 minuter beroende på omfattning. Efter att hudförändringen har avlägsnats kan det vara nödvändigt att lägga några stygn för att sluta såret och främja läkning. Stygnen tas vanligtvis bort efter en till två veckor beroende på läkningsprocessen och storleken på såret.
Klicka på den blå knappen nedan för att finna instruktioner inför din operation!
Efter operationen är det viktigt att följa några grundläggande riktlinjer för att säkerställa en smidig och snabb återhämtning. Här är några saker att tänka på och göra efter ingreppet:
Bada inte innan stygnen tagits bort
Håll området rent och torrt
Se till att ha smärtstillande såsom Alvedon eller Panodil hemma.
Ja, du kan vanligtvis köra bil direkt efter ingreppet eftersom det utförs under lokalbedövning, vilket inte påverkar din förmåga att köra.
Själva borttagningen görs under lokalbedövning, så du kommer bara att känna ett litet stick när bedövningen ges. Under ingreppet ska du inte känna någon smärta.
Återhämtningen är minimal. Du kan uppleva viss svullnad och ömhet i området, men detta avtar vanligtvis inom några dagar.
Våra kirurger är noggranna och strävar alltid efter att uppnå bästa möjliga kosmetiska resultat, vilket minimerar risken för synliga ärr.
Ja, det går bra att återgå till jobb som vanligt efter operationen.
Om du upplever rodnad, svullnad eller smärta som inte avtar, bör du kontakta oss för att vi ska kunna hjälpa dig.
Privatpatient: Kontakta oss direkt på 0765618280 eller maila oss på info@vchalland.se
Försäkringsbolag: Om du har en privat sjukvårdsförsäkring eller via din arbetsgivare bokar du en tid genom dem. De har full tillgång till vår kalenderbokning.
Vårdcentrum Halland
Kardanvägen 7
432 32 Varberg
Vårdcentrum Halland
Kardanvägen 7
432 32 Varberg