Hemorrojder

Hemorrojder är en vanlig åkomma som många tycker är pinsamt. Faktum är att nästan hälften av Sveriges befolkning drabbas av detta någon gång i livet. Det kan blöda, klia eller svida runt ändtarmens öppning men man kan också uppleva att det buktar ut lite och ibland kan det läcka slem eller vätska. ​

Vad är hemorrojder?

Det finns två typer av hemorrojder: inre och yttre.

 

Inre hemorrojder finns inuti ändtarmen och är täckta av slemhinna. De gör oftast inte ont men kan ge ifrån sig blödningar vid toalettbesök. Yttre hemorrojder finns vid sidan om ändtarmsöppningen och är täckta av hud. Dessa kan orsaka klåda, smärta och kan ibland även blöda.

 

Inre och yttre hemorrojder uppstår oftast samtidigt och är ofarliga dock kan smärtan vara outhärdlig och genant i det långa loppet.    

 

Graviditet, övervikt och långvarigt stillasittande är vanliga orsaker till hemorrojder. Fiberfattig kost kan leda till förstoppning och besvären kan då förvärras av kraftiga krystningar, särskilt under toalettbesök.

 

Symtom

Det vanligaste symtomet vid förekomst av hemorrojder är att det blöder från ändtarmen vid toalettbesök. Blodet är ljusrött och är inte blandat med avföringen.

  • Det kan klia och svida runt ändtarmsöppningen
  • Smärta vid tarmtömmning.
  • Utbuktningar vid ändtarmsöppningen
  •  Ljust blod i avföringen
  • Det kan förekomma att gaser, avföring eller slem äcker ut utan att du kan kontrollera det. 

Utredning hos oss

För att söka vård hos oss behöver du ingen remiss och du kan även söka vård hos oss via din försäkring.  Läs mer om hur du blir patient här!

Innan besöket kommer våra sjuksköterskor ringa dig för att ta kontrollfrågor gällande dina besvär. Redan vid första besöket får du som patient hos oss träffa en specialistläkare som kommer kontrollera hur det sur ut runt ändtarmsöppningen. Läkaren kommer därefter med ett finger känna innanför ändtarmsöppningen. Sedan kommer läkaren göra en undersökning med ett proktoskop. 

Behandling

Det finns olika behandlingar av hemorrojder. Vid ditt besök kommer du att få mer information gällande vilken metod som kommer att användas

Inför din undersökning

Klicka på den blå knappen nedan, där finner du instruktioner inför din undersökning.

Informera oss även om följande:

  • Vissa läkemedel kan göra att det blöder lättare därför är det viktigt att du informerar oss om detta i god tid.

Vårdcentrum Halland 
Kardanvägen 7 
432 32 Varberg

Kontakta oss

073-506 65 12
info@vchalland.se
Vardagar kl. 08- 15

Vårdcentrum Halland 
Kardanvägen 7 
432 32 Varberg

Kontakta oss

073-506 65 12
info@vchalland.se
Vardagar kl. 08- 15