Proktoskopi

En undersökning med proktoskop är en procedur där ett litet ljusförsett rör, kallad proktoskop, används för att undersöka ändtarmen och ibland även den nedre delen av tjocktarmen. Läkaren för in proktoskopet i ändtarmen försiktigt med hjälp av glidslem. Genom proktoskopet kan läkaren inspektera slemhinnan i ändtarmen och ibland den nedre delen av tjocktarmen. Ljuset från proktoskopet gör det möjligt att se eventuella förändringar, såsom hemorrojder, inflammation eller andra tillstånd.

Varför gör man proktoskopi?

En proktoskopi utförs för att undersöka ändtarmen och den nedre delen av tjocktarmen. Det finns flera anledningar till varför denna undersökning kan behövas:

  • Diagnos av symtom: För att utreda orsakerna till symtom som blödning från ändtarmen, långvarig diarré, förstoppning, smärta eller klåda i ändtarmsområdet.
  • Upptäckt av sjukdomar: För att identifiera och diagnostisera tillstånd som hemorrojder, polyper, anala sprickor, infektioner, inflammatoriska tarmsjukdomar (som Crohns sjukdom eller ulcerös kolit) och cancer i ändtarmen.
  • Uppföljning av behandling: För att övervaka och bedöma effektiviteten av behandlingar för tidigare diagnostiserade tillstånd i ändtarmen.
  • Biopsitagning: För att ta vävnadsprover (biopsier) från misstänkta områden för vidare analys i laboratoriet.
  1.  

Om undersökningen

Hela proceduren kommer presenteras för dig på plats av undersökande specialistläkare.

För att undersökningen skall kunna genomföras med bästa resultat är det viktigt att du följer instruktionerna inför undersökningen. Instruktioner inför din undersökning finner du nedan under stycket Inför din undersökning. 

Vid undersökningen kommer du få lägga dig på vänster sida på en brits. En bedövningsgel appliceras vid ändtarmsöppningen för att läkaren enkelt ska kunna föra in proktoskopet. Med hjälp av proktoskopet som är försett med en ljuskälla kommer läkaren inspektera insidan av ändtarmen och nedre delen av tjocktarmen. Om det behövs kan läkaren ta vävnadsprover från slemhinnan för vidare analys.  

Undersökningen tar ca 20 minuter.

Informera oss följande:

  • Haft en hjärtinfarkt inom sex månader

  • Om du är gravid

  • Om du har någon form av blodsmitta

  • Om du har någon form av blodsmitta

  • Om du har genomgått större operationer eller drabbats av allvarlig sjukdom de sista tre månaderna

  • Om du äter järntabletter måste du avstå dessa sju dagar innan undersökningen.

  • Om du står på blodförtunnande mediciner såsom Waran, Marevan, Plavix, Pradaxa, Klopidrogrel, Brilique mfl. Dessa läkemedel får du EJ ta innan undersökning.

Inför din undersökning

Tryck på den blå knappen för att komma till förberedelser inför din undersökning.

Vanliga frågor

Ja, förutsatt att du ej behöver lugnande eller starkare smärtlindring vid undersökningen.

Privatpatient: Kontakta oss direkt på 0765618280 eller maila oss på info@vchalland.se

Försäkringsbolag: Om du har en privat sjukvårdsförsäkring eller via din arbetsgivare bokar du en tid genom dem. De har full tillgång till vår kalenderbokning.

Vårdcentrum Halland 
Kardanvägen 7 
432 32 Varberg

Kontakta oss

073-506 65 12
info@vchalland.se
Vardagar kl. 08- 15

Vårdcentrum Halland 
Kardanvägen 7 
432 32 Varberg

Kontakta oss

073-506 65 12
info@vchalland.se
Vardagar kl. 08- 15